Ana içeriğe atla

neden cin deresi diyorlar

 CİN DERESİ VE SÖYLENCELERİ

Gaziantep'te Cin Deresi denilen yer, Dülük Dağından başlayıp, bugünkü asri mezarlığının kuzey ucuna kadar uzanan vadinin adıdır.
Dini kaynaklar ve efsaneler Cinlerin ateşten yaratıldığını söyler. Allah'a isyan eden Cinler, Allah tarafından cezalandırılır, görünmez kılınırlar.
Rivayet odur ki "CİN “adının Hz. Âdem’in yaratılışından binlerce yıl öncesine dayanır. Cin deresi denilen mevki, çakmak taşlarının bolca bulunduğu bir alandır. Cinler bu vadide çakmak taşlarının sürtünmesiyle çıkan çıngı neticesindeki yükselen ateşi görünce, buraya yerleşemeye burasını yurt edinip, bir devlet kurmaya karar vermişler.
Yine bir rivayete göre ise Arabistan yarımadası büyük bir denizdir. Cinler Hz. Süleyman'a kafa tutarlar, Hz. Süleyman cinleri yener onları ağzı mühürlü küplere hapsederek denize atar. Denize atılan cinlerin hapsedildiği sepetlerden birkaçı tufanla birlikte sürüklenerek bir zamanlar deniz olan ama sonraları suları çekilen yöremize, cin deresi denilen yere gelir. Cinler bu derede sepetten çıkar, çakmak taşlarının sürtünmesiyle ortaya çıkan çıngılar neticesinde ortaya çıkan ateşi görünce, buraya yerleşemeye, yurt edinirler.
Daha sonra yeryüzünün halifesi olarak yaratılan insanoğlu da ateş yakmak ve silah yapmak için Çakmak taşlarının bol bulunduğu bölgelerde yasamaya başlarlar. Zaman içerisinde Cinler ve insanlar arasında anlaşmazlıklar çıkar ve savaşırlar. Cinler oldukça iri ve cüsseli varlıklar olmasına rağmen İnsanoğlu cinleri yener” Herakles “Cinlere hükmeder. Onların boyunlarına el değirmeni taşlarından kolyeler yapar, kendir ipine dizerek cinlerin boynuna takar.
Bir rivayete göre de Cin deresi denen yer, Dülük dağı ile asri mezarlık arası, geniş bir boşluk ve deredir. Bu derenin kenarında bir pınar yer alır. Cinler tüm altınlarını pınarın gözünde gizli bir bölmeye saklarlar. Antepli biri bunun farkına varır. Pınarın gözüne girer altını bulur, çuvallara doldurup tam çıkacakken, pınarın gözü kapanır. Antepli Altınları geri yerine boşaltınca, pınarın gözü açılır. Bu durum karşısında …”Nişleyym-nişleym?” derken… Altınları tek tek gözden dışarı fırlatır. Cinlerin altınlarına sahip olur.
Halkın cin deresine Cin deresi olarak adlandırması bir tesadüf değildir. Bir yörenin adı; yaşanmış ya da yaşanması muhtemel birtakım söylencelerin geçmişte halkın zihninde yer ettiği ölçüde şekillenmekte, konu ile ilgili isimle yaşatılmaktadır.
Eğer halk bu yöreye Cin deresi demişse mutlaka cinle ilgili bir konu söz konusu olduğu içindir.
Cin deresinin geçmişi ile ilgili rivayetler dünyanın kuruluşu, insanın yaradılışı kadar eski gözüküyor. Bugün Cin deresi ismi “RAHMET DERESİ “olarak değiştirilmiş olmasına rağmen halk arasında halen Cin deresi olarak tanımlanıyor. Bunun nedeni ise Cin Deresinin adının ve onu konu edinen rivayetlerin geçmişin sisli derinliklerinden gelmiş olması, halkın hafızasına yer etmiş olmasındandır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

inönü caddesi iran pazarı

İRAN PAZARI SOKAGI

şehitler kervanı sözleri

28. Az Kaldı Zafere Rahmet yelleri esti kurak çöllerde Göz yaşı sevince dönüştü gözlerde Tek hükümran Allah’tır pak gönüllerde İslamın gür sedası yükseldi yine Zafere zafere az kaldı zafere Alinin kılıcı Hüseyinin elinde Savaşır meydanlarda az kaldı zafere Bahardır tomurcuk verdi bütün ağaçlar Lalelerle doldu tarlalar ve topraklar Kolları sıvamış korkmadan çalışanlar Ekilen biçilir bir hasat vaktinde Zafere zafere az kaldı zafere Alinin kılıcı Hüseynin elinde Savaşır meydanlarda az kaldı zafere Bugünkü meşakket yarın rahatlıktır Bugünkü esaret yarın azatlıktır Güneş ülkesinden biz gün ısmarladık Zülmün sonu İslamdır elbet yine Zafere zafere az kaldı zafere Ali’nin kılıcı Hüseyn’in elinde Savaşır meydanlarda az kaldı zafere Doğurdu umutlar evliyanın duası Mevlananın seması ve Yunusun aşkı Alinin kılıcı Hüseynin elinde Savaşır meydanlarda zafere az kaldı (Ş.K. 3/1) 29. Tarihe Kaydedildi Damarlarımızda gezen kanınız Gönüllere kazıldı adlarınız İslam için feda olan canınız Tarihe kayd edil

sehit molla şükrü muhittin

Bahar geldi Suruça açtı kandan gülleri Gecenin karanlığına ışık tuttu kanları Yola çıktı Suruçtan Şehidlerin kervanı Molla Şükrü, Muhyeddin davanın kurbanları İki yaprak döküldü iki damla kan düştü Kurumuş yapraklara bahar geldi can düştü Gecenin karanlığını yırttı kurşun sesleri Molla Şükrü, Muhyiddin bir yana cihan düştü. Suruç topraklarında kan düşünce gül açtı Dökülen her damla kan karanlığa nur saçtı Yola çıktı Suruçtan şehidlerin kervanı Molla Şükrü, Muhyiddin şehadete ulaştı. Bu yol yiğitler yolu geri kalsın ahmaklar Sanmasınlar ki saklar onları karanlıklar Öyle bir gün doğdu ki Suruç ufuklarında Molla Şükrü, Muhyiddin meydan okur korkaklara. Bu kanlı katilleri kanlarımız boğacak Hizbullahi dünyadan zalimleri kovacak Mazlum uyandı Suruçda eman yoktur zalime Molla Şükrü, Muhyiddin kanınız alınacak                                            ŞEHİDLERE SELAM OLSUN GÜNEYDOĞUDA MÜRTED ÖRGÜT(PKK) , TAĞUT VE MÜNAFIKLARIN ELLERİYLE ŞEHİD OLAN TÜM KARDEŞLERİMİZE SELAM OLSUN, TÜM